------

Dinimizde Kedinin Yeri



İbni Helekan (ra) anlatıyor:

“Ebu’l Hasan arkadaşları ile yemek yerken bir kedi çıkagelmiş. Ona bir lokma atmışlar. Biraz sonra yine gelmiş. Bir lokma daha atmışlar. Kedinin geliş gidişleri beşi bulunca içlerinden biri kalkıp o kediyi takip etmiş. Kedi aldığı lokmaları bir harabeye götürüyormuş. Onu takip eden adam içeri girince, kedinin lokmaları gözleri kör olan başka bir kediye taşıdığına şahit olmuş ve bunu gidip Ebu’l Hasan’a anlatmış. O da: ‘Yazıklar olsun bize! Bir kedi kadar olamadık. Gaflet içinde vakit geçiriyoruz’ demiş ve o günden sonra nerede yardıma muhtaç biri varsa onu arayıp bulmuş.”

Arap ülkelerinde, Muezza adındaki bir kediden ötürü, kediler bütün diğer hayvanlardan daha iyi bir durumdaydılar. Bu kedi Muhammed Peygamber'in en sevdiği kediydi ve bir gün onun hırkasının kolu üzerinde uyurken peygamber bir toplantıya gitmek zorunda olduğundan, kediyi uyandırmamak için hırkanın kolunu kesmişti. Daha sonra, Muhammed geri döndüğünde Muezza ona teşekkür edip önünde eğilmiş, bundan çok duygulanan peygamber de onun sırtını üç kez okşamıştı. Efsaneye göre bu okşayışlar kediye yalnızca her atladığında dört ayak üstüne düşme yeteneğini değil, aynı zamanda üç kere üç ya da dokuz canlı olma özelliğini kazandırmış.

Saadet asrının günlerinden bir gündü. Peygamber Aleyhisselam (asm), abdest almak için hazırlık yaptı. Ancak, bir kedicik geldi ve abdestini alacağı sudan içmeye başladı. Resulü (asm), o kedicik suyunu içene kadar bekledi, onu ürkütmedi, ne vakit o mahluk suyunu içip, hararetini iyice giderdi, ondan sonra abdestini aldı. Sordular:

“Su kirlenmedi mi?”

Peygamber aleyhisselam: “Hayır, kedi aile fertlerinden bir ferddir, hiçbir şeyi kirletmez.” dedi.

Peygamber Efendimiz’in (asm) hane-i saadetine ve mescidine sık sık kediler uğrardı. Ve Resulüllah (asm) kedileri severdi. Mübarek elleriyle sırtlarını sıvazlardı.

Yine bir gün, sevgili arkadaşları ile, mescidde sohbet eden Resulüllah (asm) onlara:

“Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı” buyurdu.

Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz özellikle tavsiye etmiştir. Kediler evlerimizin bereketini arttırır.

0 Comments:

Post a Comment