------

Tarihin En Büyük 10 Hatalı Ürün Vakası

Toyota'nın gaz pedalında yaşanan sorunlardan dolayı milyonlarca aracı geri çağırması tarihte buna benzer örnekleri de gündeme getirdi. Time Dergisi, yayımladığı foto analizde, çeşitli sektörlerde şimdiye kadar yaşanmış en çok ses getiren hatalı ürün geri çağırmalarını sıraladı...



Toyota

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi, 21 Ocak tarihinde son üç ayda ikinci kez aracın istem dışı hız kazanmasına neden olan gaz pedallarında bir hata yaşandığını açıkladı. Bu nedenle de Avrupa ve ABD’de sattığı 4.1 milyon araç geri çağrıldı.

Kasım ayında sorun çıkaran araba paspaslarının ardından fark edilen hata bugüne kadar 5.3 milyonun aracın geri çağırılmasına neden olmuştu. Bu rakamın daha da artması bekleniyor. Bu iki geri çağırmayla birlikte toplamda 9 milyon araç toplatılmış oldu.

Bebek Ölümünden Sonraki Beşik Toplatılması

ABD’nin Houston kentinde 8 aylık bir bebeğin boğularak ölmesinin ardından, Simplicity şirketi tarafından üretilen 400 bini aşkın beşiğin 2 Temmuz tarihinde piyasadan toplanacağı açıklandı.

Eylül 2008’de, şirket bebek ölümünün yaşandığı aynı model beşiklerden 600 bin tanesini geri çağırmış, 2007’de ise iki çocuğun sıkışıp boğulması üzerine eski modele ait bir milyon beşik toplanmıştı.

Süt Tozu

Çin'in en büyük süt tozu üreticilerinden biri, bir çocuğun ölmesi ve 50'den fazlasının da böbrek problemleri yaşaması nedeniyle 2008 yılında 700 ton bebek maması toplattı. Bebek mamasının içince plastik yapımında da kullanılan Melamin maddesine rastlanmıştı. Melamin, 2007 yılında da sorun olmuş ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, 14 evcil hayvanın ölümünün ardından 60 milyon kutu kedi ve köpek mamasının toplatılması kararı vermişti.

Ford Pinto

Ford Pinto, 1970'li yıllarda güvenlik tarafında yaşanan sıkıntı nedeniyle dikkatleri çekmişti. Araç daha piyasaya sunulmadan, benzin deposunun yerleştirilme biçiminin ciddi bir kazada patlamaya yol açabileceği endişesi ortaya çıkmıştı. Açılan birçok dava sonrasında, şirket 1.5 milyon aracı geri çağırmış ve patlama riskine karşı ek önlemler almıştı.

Bridgestone/Firestone Lastikleri

Bridgestone/Firestone lastik üreticisi, otomobil tarihindeki en büyük geri çağırmayı 700’den fazla kazada 175 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra yaptı. Şirket 2000 yılında 6.5 milyon lastiği geri çağırdı.

Kesimevi sorunu

ABD Tarım Bakanlığı, 2008’de kesimi yapılamayacak kadar hasta ve güçsüz bir sığırı kestiği gerekçesiyle, Kaliforniya’da bir mezbahaya ait 12 bin ton bifteği geri toplattı. Ancak durum anlaşılana kadar kesimevinden dağıtılan etlerin büyük bir kısmı tüketilmişti. Bu olay ABD tarihinin en büyük et geri toplatması olarak kayıtlara geçti. Şans eseri dağıtılan etleri tükettiği için hastalanan ya da hayatını kaybeden kimse olmadı.

Kremalı, parçalı ya da zehirli mi?

ABD’nin önde gelen gıda şirketi Peanut Corp. of America’ya karşı açılan davada, şirkete ait bir üründe kullanılan fındıkların bağırsak enfeksiyonu yaydığına dikkat çekilirken, sekiz kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Şirketin enfeksiyon yayan mikrobun olduğunu bile bile fındıkları kullandığının önerilmesinin ardından, bütün ürünler geri toplandı.

Tylenol trajedisi

Chicago’da 1982 yılının sonbaharında, potasyum siyanür içeren Tylenol marka ağrı kesicileri kullanan yedi kişinin hayatını kaybetmesinin ardından üretici şirket Johnson & Johnson, bütün Tylenol ilaçlarını toplatmak için milyonlarca dolar harcadı.

Merck’in Vioxx kabusu

ABD’nin önde gelen ilaç şirketlerinden Merck, 30 Eylül 2004 tarihinde, kendi kararıyla ülkedeki bütün Vioxx ilaçlarını toplattı. Eklem romatizmasının tedavisinde için kullanılan ilaç bir önceki yıl şirkete 2.5 milyar dolar kazandırmış olsa da Vioxx’un kalp krizi riskini tetiklediğinin ortaya çıktı.

Belki yeniden gözden geçirmek istersiniz?

İlaç sektörünün dev ismi Abbott Laboratories, bel soğukluğu testinin yanlış sonuçlar verdiği gerekçisiyle 2002 yılında ülke genelindeki toplam 750 bin ürünü toplatmak zorunda kaldı. ABD Gıda ve İlaç dairesi şirketinin ürünü kullananların doktora gidip, yeniden test yaptırmasını istedi.

0 Comments:

Post a Comment